Kristof Desmet werd op 8 augustus 1971 geboren in Roeselare, een gemeente in het midden van West-Vlaanderen.
In de loop van de lagere school ontdekte hij dat verhalen een deur openen naar heel nieuwe werelden. Pietje Puk was zijn eerste held, maar ook Stach die koning van Katoren wilde worden, Tiuri die een brief naar de koning moest brengen, en Rudolf die in spijkerbroek op kruistocht ging, spraken tot zijn verbeelding en deden hem verlangen naar meer.
Tijdens zijn middelbare studies wist Kristof al heel snel dat hij leraar Nederlands wilde worden. Hij behaalde zijn diploma in 1992 en na zijn legerdienst ging hij in Ieper aan de slag.
Al van in het begin doet hij verwoede pogingen om zijn leerlingen de liefde voor literatuur bij te brengen. Kristof heeft altijd zelf een boek op zak, leest dikwijls voor en waardeert het als leerlingen belangstelling tonen.
Op zijn school in Ieper organiseert men tot op de dag van vandaag een jaarlijkse literaire dag. Een tiental populaire Vlaamse jeugdschrijvers komt die dag langs om elke klas op een literaire lezing te trakteren. Het contact met die auteurs en hun werk bracht Kristof schoorvoetend op het idee zelf ook eens in de pen te klimmen. Na enige tijd ontstond een jeugdverhaal dat hij met een klein hartje naar enkele uitgeverijen opstuurde. Het leidde tot niets, maar enkele persoonlijke ontmoetingen met uitgevers gaven hem de moed om verder te zetten.
Omdat feedback belangrijk is, volgde Kristof van 2010 tot 2014 aan het Kortrijkse conservatorium Literaire Creatie bij kinder- en jeugdboekenschrijfster Tine Mortier. Naast de schrijfopdrachten kreeg hij daar de kans om grotere projecten uit te werken. Enkele positieve ervaringen bij schrijfwedstrijden stimuleerden hem om een volwaardig jeugdverhaal af te werken.
Een lezing van jeugdschrijver en uitgever Patrick Bernauw leidde tot een samenwerking met het schrijverscollectief Scriptomanen. Zijn eerste jeugdboek, 'Scherven' (13+), verscheen in mei 2016. Het verhaal gaat over loslaten. Hoofdpersonage Matte is zestien wanneer hij een traumatische ervaring opdoet. Hij valt in een zwart gat en is nauwelijks nog geïnteresseerd om verder te gaan. Tegenspeelster Sarah moet verhuizen en is nieuw in het dorp. Ook haar privéleven krijgt een harde klap, waardoor haar vertrouwen in mensen een deuk krijgt. Via Charlotte, Mattes tweelingzus, kruist het pad van deze twee jongeren en ontdekken ze dat ze elkaar wel leuk vinden. Met vallen en opstaan groeien ze naar elkaar toe en doen ze een poging om de scherven in hun leven te lijmen.
Intussen werkte Kristof ook een tweede manuscript af. Uitgeverij LetterRijn (Nederland) reageerde positief, wat in oktober 2017 tot een samenwerking leidde. 'Mus' (13+) verscheen in juni 2018. Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat ‘De Kwal’ een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer, Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?
In 2004 huwde Kristof met Geneviève Storme en verhuisde hij van Roeselare naar Lauwe, een gemeente tussen Kortrijk en Menen. Dochter Lore werd in 2008 geboren.
Van 1999 tot 2017 schreef Kristof mee aan diverse methodes Nederlands bij uitgeverij Van In, en dit zowel voor het algemeen, technisch als beroepssecundair onderwijs.
Naast literatuur is muziek zijn grootste hobby. Aan diverse muziekacademies volgde hij o.a. piano, orgel, muziektheorie en koordirectie. Dit resulteerde in een halftijds bijberoep van kerkmusicus en koordirigent in Roeselare.
Door al deze beroepsbezigheden beschikt Kristof over weinig vrije tijd. Wanneer het lukt, gaat hij graag aan zee even uitwaaien. Ook dan is een leuk verhaal in de vorm van een goed boek of een interessante film nooit ver weg.
Eind augustus 2018 ontving Kristof de Cultuurtrofee van de stad Menen in de categorie 'Persoon met uitzonderlijke culturele bijdrage'.