Reviews 'Scherven'

Toevallig meegelezen met de dochter (15) die het door een klasgenootje was aangeraden en aangenaam verrast door dit boek. Hoewel voor tieners, zou dit best ook voor vele volwassenen een leuk boek kunnen zijn. Het verhaal heeft me echt geraakt. Het lukte me wonderwel om in de huid van Matte en Sarah te kruipen en met hen mee te denken. Nog van dat? :-)
Anoniem 20/11/2016

Onderstaande reviews werden overgenomen van de website van Standaard Boekhandel.

20/11/2016 Meegelezen met de dochter *****
Toevallig meegelezen met de dochter (15) die het door een klasgenootje was aangeraden en aangenaam verrast door dit boek. Hoewel voor tieners, zou dit best ook voor vele volwassenen een leuk boek kunnen zijn. Het verhaal heeft me echt geraakt. Het lukte me wonderwel om in de huid van Matte en Sarah te kruipen en met hen mee te denken. Nog van dat? :-)

Anoniem 20/11/2016

16/9/2016 Eén van mijn favorieten *****
Scherven is een ideale titel voor het boek! Het is één van mijn nieuwe favorieten, ik heb het dan ook in één ruk uitgelezen.
Matte en Sarah hebben allebei een speciaal karakter, waar ik mezelf als jongere goed ik kan vinden.
Prachtig verhaal vol emoties en verrassende wendingen. Je kunt het verhaal door zowel de ogen van Sarah als de ogen van Matte lezen door het veranderen van ik-persoon wat een heel belangrijke meerwaarde geeft aan het boek. Ik raad ieder aan om het te lezen, je zal ongetwijfeld meegesleurd worden in het verhaal van Sarah en Matte.

21/8/2016 'supergoed boek' *****

Het boek was supergoed. Ik vond het heel erg jammer toen ik zag dat het boek gedaan was want ik werd helemaal meegesleurd in het verhaal van Matte en Sarah. Het is een van de beste boeken die ik al heb gelezen. Het was ook fijn dat er een onverwachte wending kwam in het boek door de zus van Matte. Als jongere vind je je er helemaal in terug.

29/7/2016 'Toevallige treffer' *****

Ideale vakantielectuur, maar je leest het wel in één ruk uit :-) Eerder toevallig kreeg ik het boek in handen, via een vriendin. Ik lees niet zo vaak een roman, maar toch heb ik er van genoten. Je leeft met de personages mee en het verhaal spreekt aan.

16/7/2016 'Scherven'

Goed opgebouwd verhaal dat je als lezer echt raakt. Levensechte en zeer geloofwaardige personages. Heel mooie en originele beschrijvingen. Een echte aanrader!

12/7/2016 'PRACHTIG!!!!' *****

Wat een boek.... Ik heb zelden zo'n prachtboek gelezen! Het is een boeiend en zeer aangrijpend verhaal. Vanaf het moment dat ik dit begon te lezen, was het alsof het boek aan mijn handen bleef kleven! Daarom heb ik dit boek dan ook in slechts 1 dag verslonden. Het is net alsof je het leven van deze jongeren van dichtbij meemaakt! Kortom dit boek is een echte aanrader en ik zou niet twijfelen maar het gewoon meteen in mijn winkelmandje stoppen als ik jou was.

1/7/2016 ‘Boeiend en vlot boek om te lezen !’

Ik was van plan enkele bladen te lezen, maar meteen wilde ik weten wat de reden was waarom het hoofdpersonage geen piano meer wilde spelen. Dus heb ik het boek in één keer uitgelezen. Prima uitgewerkte, herkenbare personages en ook nog verrassend dat wat een nevenpersonage leek ook uitgroeit tot een hoofdpersonage. Boeiend en vlot boek om te lezen !

25/6/2016 ‘Fantastisch’
Dit boek leest enorm vlot.  Heel herkenbare thema's.  Je begint eraan en wordt meegezogen in het verhaal, want je wil weten wat en hoe...  Bij de eerste zinnen is het al van dat.   Voor mij is een boek geslaagd als ik het verhaal kan "zien"..ik zag een film!   Een echte aanrader voor iedereen! 

11/6/2016 ‘:-)' ****

Het is een superformiweldigeindigfantakolosachtig boek !

10/6/2016 ‘Leuk verhaal’ *****

Vlot geschreven en aangename verhaallijnen. Echt iets voor jongeren. 

6/6/2016 ‘Ontroerend’

Een aandoenlijk verhaal van jongeren in al hun kwetsbaarheid. Ook wordt mooi weergegeven hoe volwassenen hiermee omgaan. Niet vanzelfsprekend! Maar ook grappige passages als leuke afwisseling in de verhaallijn. Zeker aan te bevelen voor de zoekende jongeren maar ook voor al wie voor hen zorg draagt.

5/6/2016 ‘Recent getint’

Ik vond het verrassend recent en zeer leuk om te lezen, eenmaal ik begonnen was kon ik niet meer stoppen! Het verhaal zelf zit vol verrassingen en leest heel gemakkelijk. Ik zou dit boek aan iedereen aanraden. Zeker een aanrader!!

1/6/2016 ‘Ontroerend’

Kristof, Proficiat met je boek, ik heb het in één ruk uitgelezen en ervan genoten.

Het is zeer boeiend geschreven, de verhaallijnen zijn verrassend in elkaar verweven. Jonge en minder jonge mensen zullen zich terugvinden in de verschillende emoties en reacties...Wanneer het volgende??Veel succes met je literaire ontboezemingen.

29/5/2016 ‘Boeiend’ *****

Een boeiend verhaal dat heel vlot is geschreven in de taal van de jongeren van nu. Een boek voor jongeren, maar ik als oma van 73 jaar heb het in één trek tot een gat in de nacht uitgelezen, terugdenkend aan mijn eigen jeugd, die van mijn kinderen, van mijn kleinkinderen, want ieder van ons heeft ooit zijn eigen vreugden en verdriet, verlangens en ontgoochelingen gekend. De jeugd van tegenwoordig is nu wel een stuk vrijer en vranker geworden misschien, maar ook deze vaststelling is van alle tijden. Je zult mij niet horen zeggen dat de jeugd van tegenwoordig van luxe houdt, minachting heeft voor het gezag en hun ouders tegenspreekt want dan val ik in herhaling wat de Griekse filosoof Socrates al schreef in 399 voor Christus. Proficiat, Kristof, met je boek. Een aanrader. Alleen al de titel bij ieder hoofdstuk; “Matte” of “Sarah” zet aan tot verder lezen. Mijn man die in geen dertig jaar nog een boek ter hand heeft genomen zit al aan bladzijde 79.Maria Blomme – Hautekiet

28/5/2016 ‘Meeslepend boek’ *****

Een boek, dat je - eens begonnen- liefst in één keer wil uitlezen. Het neemt je onmiddellijk mee in de leefwereld van de jongeren. Ook als volwassene wordt je geraakt door het verhaal en kun je je volledig in de personages inleven. Heel vlot geschreven boek. Een aanrader!

21/5/2016 ‘Een boek over echte (jonge) mensen’ *****

“Scherven” is een zeer gelaagd, literair bijzonder sterk boek, heel volwassen van aanpak, trefzeker geschreven, alsof hier een auteur aan het woord is die al een heel oeuvre op zijn naam heeft staan - en toch is dit een debuut. Het verhaal wordt verteld op het niveau en in de leefwereld van de doelgroep (young adult), met oor voor specifiek taalgebruik maar zonder hierin te overdrijven, met geloofwaardige personages van vlees en bloed, subtiel en met erg veel subtekst en zin voor suspense – en humor, ironie, soms wat sarcasme. Mooie oneliners: “vergeetachtig als een eendagsvlieg met Alzheimer” – “Ik geloof in een leven vóór de dood.” Goeie vondsten zoals de poëtische tussentekstjes, of de manier waarop Matte zich voorstelt – in een brief, op vraag van een leerkracht. Het lijstje schoolirritaties is niet alleen zeer herkenbaar, het is ook erg grappig).Maar bovenal: Matte, Sarah en Charlotte komen echt tot leven – de lezer kan met ze meeleven, wordt nieuwsgierig gemaakt naar wat ze voelen en denken. (Patrick Bernauw)